golge

<

Yazılımcı olmak istiyorum ama nereden başlamalıyım? Mayıs 2014

Bu yazı ile birlikte bilgisayar sektöründe bu işe gönül vermek isteyen arkadaşlarımız, nereden, nasıl ve hangi şekillerde başlayacaklarına dair soruların cevaplarını bulacaklar.

Bu sektörde çok yeniyim ne yapmalıyım?

Aslında bize bu soruyu sormadan önce sizin kendinize "Ben ne istiyorum ?" şeklinde bir soru yöneltmeniz gerekli diye düşünüyorum. Çünkü ne istediğinizi bilmezseniz bir hedefiniz olmaz. Hedef olmayınca da bu süreçte plansız bir şekilde ilerlersiniz. Plansız olmak ise en kötüsüdür. Bumerang gibi ilerler ve tekrar başa dönersiniz.


Hedefimi neye göre belirleyeceğim ?

Yetenek. Herkeste keşfedilmemiş bir yetenek vardır mutlaka. Siz de ilk zamanlarda kendinizi deneyerek neye karşı daha eğilimli olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Kendimden bir örnek verecek olursam; 9 yaşımda Commodore 64 bilgisayarımda sadece "Kullanma Kılavuzu"ndaki komutlara bakarak ve yorumlayarak bir "Zar Atma Yazılımı" yapmıştım. Belki o zamanlar bu yeteneğimi hiçe saydım, fakat şu an anlıyorum ki bendeki kodlama yeteneği kaderimi çizecek kadar etkiliymiş. Bir diğer örnek ise sevgili dostum site yazarlarımızdan Siraceddin EL. Kendisi küçük yaştan beri sürekli çizip durur. Karikatürler ve resimler yapar. Hayalgücü ve yaratıcılığı yüksek birisidir, bu yeteneği onu Grafik & Web Tasarım dalına sürüklemiştir. Siz de geç kalmadan kendi yeteneğinizin farkına varmalısınız.


Bu hedefe ulaşmak için neler yapmalıyım ?

Günümüzde bilgisayar sektörü artık öyle geniş ki iş bulabileceğiniz birçok dalı var. Örneğin "Donanım", "İnternet", "Web Programlama", "Genel Web Tasarım", "Grafikerlik" ve hatta "Dijital Fotoğrafçılık". Web Programlama (kodlama) işine yatkınsanız yine bir karar vermelisiniz. ASP mi? PHP mi? Mesela ben PHP'yi seçtim. Neden sorusunu ise başka bir makalede ele almayı düşünüyorum. Diyelim ki, PHP seçtiniz ve PHP öğrenmeye karar verdiniz. Nerden başlayacaksınız? Öncelikle PHP'yi destekleyen, açık kaynak kodlu çeşitli scriptler dağıtan ve dersler yayınlayan web sitelerini gezeceksiniz, araştıracaksınız. Bol bol ücretsiz scriptler indirip denemeler yapacaksınız ve kodları kafanızda yorumlayacaksınız. Hangi komut hangi işe yarıyor, bunları çok iyi anlamalısınız. Ayrıca az önce bahsettiğim "Merak" konusunu kararlı olduğunuz bu sektör için kullanırsanız %25 daha hızlı ilerlemiş olursunuz :)


Bir örnek ile aydınlatır mısınız ?

Elbette ki kursa gitmeniz faydalı olacaktır, ancak kursa gitmeden olmaz diye bir kural da yok. Ben meslek hayatım boyunca hiç bir kursa gitmeye gerek duymadım. Hep "İnternetten iyi kurs mu olur?" düşüncemin arkasında durdum. Kitap ise %75 faydalı oluyor. İlgili programın kitabının masanızda bulunması faydalı oluyor. Ancak teorik ve pratik göz önünde bulundurulursa ben "Pratik" diyorum. Birşey görsel ve içinde oldukça daha iyi ve hızlı öğrenilir kanısındayım.


Alıntı: Sanalkurs