golge

Dijital Dünyaya Çocuk Dopingi

"Türkiye Bilişim Derneği" 2014 yılının Mayıs ayında bir hafta sürecek “Bilgisayar Programlama Çocuk Oyuncağı” adlı bir etkinlik düzenleyecek.


İlk, orta ve lise öğrencilerinin yer alacağı etkinlikte katılımcılar kendi bilgisayar programlarını yazacak, web sitelerini tasarlayacaklar. Projeyle 100 bin öğrenciye teknolojinin üretim aşamasının öğretilmesi hedefleniyor.


Son yıllarda eğitim uzmanları ve psikologlar ailelere çocuklarını bilgisayar ve internetten uzak tutmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyor.Ancak Türkiye Bilişim Derneği(TBD) Ankara Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özdemir'e göre bu yanlış bir kanı. "ABD, AB ülkeleri ve Güney Kore gibi gelişmiş ülkeler tam tersine çocukların mümkün olan en erken yaşta bilişimle üretim yapma becerisi kazanmaları yönünde çalışmalar yürütmekteler." diyen Özdemir, burada önemli olan noktanın çocukların bilişim araçlarını kullanıp kullanmamaları değil, nasıl kullandıkları olduğunu söylüyor.


Dünyadaki trendin yeni nesillerin bu teknolojileri kullanmalarını yasaklamak yerine, onların bunlarla olan etkileşimlerini daha anlamlı hale getirmek olduğunu kaydeden Özdemir, çocukların bilgisayarı sadece oyun oynanacak yer olarak görmemeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Bu konuda algı yaratmak için de TBD çatısı altında bulunan "Çocuk ve Bilişim" uzmanlık grubu ve "TBD Genç" tarafından "Bilgisayar Programlama Çocuk Oyuncağı" adlı etkinlik düzenleyeceklerini sözlerine ekliyor. 100 bin öğrenciye kendi bilgisayar programlarını yazıp web sitelerini tasarlamayı öğretmeyi hedefledikleri programla ilgili Doç. Dr. Selçuk Özdemir şunları söyledi:


"Bilgisayar Programlama Çocuk Oyuncağı" etkinliğiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Türkiye Bilişim Derneği olarak Mayıs 2014'te 5 gün sürecek "Bilgisayar ve Programlama Çocuk Oyuncağı" adlı bir etkinlik düzenleyeceğiz. İlkokul birinci sınıf dışındaki ilkorta ve lise öğrencilerinin, her gün büyük keyifle oyun oynadıkları ve sosyalleştikleri bilgisayar ve internet teknolojileriyle aslında kendi programlarını da yzabileceklerini ve bunun çok basit bir şey olduğunu fark etmelerine yönelik bir etkinlik olacak. Projenin amacı genç nesillerin yoğun biçimde kullandıkları bilgisayar ve türevi ccihazlarla İnternet teknolojilerinin sadece bir tüketim değil, aslında bir değer yaratma aracı olduğu algısını erken yıllarda kazanmalarını sağlamak. En az 100 bin çocuğumuzun ilk bilgisayar programlarını yazmasını ve web sitelerini tasalamalarını hedefliyoruz.


Etkinliği kimler düzenliyor?

Etkinlik Türkiye Bilişim Derneği(TBD) çatısı altında bulunan "Çocuk Bilişim" uzmanlık grubu ve TBD Genç tarafından organize ediliyor. "Çocuk ve Bilişim Grubu", bir çok üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşunda yer alan uzmanlardan meydana gelmekte. "TBD Genç" ise, derneğimizin Ankara şubesinde kayıtlı bulunan ve ağırlıklı olarak Ankara'daki lise ve üniversitelerde eğitimlerine devam eden genç arkadaşlarımız tarafından oluşuyor.


Katılımcılar o hafta neler yapacak?

Öğrenciler kendi okullarında, Scratch, Microsoft Small Basic, HTML/DHTML teknolojilerini kullanarak bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyecekler ve ilk sayısal ürünlerini geliştirecekler. Öğretmenlerinin rehberliğinde küçük programlar yazacaklar ve web sayfaları tasarlayacaklar. Yine o hafta içerisinde çocuklar, bilgisayar ve internet dünyasının önemli şirketlerinde genç yaşlarında önemli işlere imza atan ağabey ve ablalarıyla video konferans aracılığıyla sohbet edecekler. "Bilgisayar Programlama Çocuk Oyuncağı" projesiyle genellikle bilişim teknolojilerinin tüketim boyutuna odaklanan toplumumuzda yetişmekte olan çocuklarımızın BT araçlarının aynı zamanda bir üretim ve değer yaratma aracı olduğu algısına ve farkındalığına erken yaşlarda sahip olmaları amaçlanıyor. Günlük olarak kullandığı web sitelerini ve bilgisayar oyunlarını kendisinin de geliştirebileceğinin farkına varması için projeye katılan her çocuğumuzun küçük bir program yazarak bilgisayara emir verebildiğini görmesini ve internette çalışan en az bir web sayfasını oluşturmasını hedefliyoruz.


www.programlamacocukoyuncagi.org